sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Frettien sairaudet osa 2: Lisämunuaisongelmat

Tänään pureudutaan fretillä hyvinkin yleiseen sairauteen, lisämunuaisongelmiin. Tämä on yleensä lähes aina leikattujen frettien ongelma, mutta on todettu, että keinovalolla on myös vaikutusta fretin sairastumiseen.

Mikä aiheuttaa sitten lisämunuaisongelmat? Fretillä on kaksi lisämunuaista ja ne sijaitsevat aivan munuaisten edessä. Vasen sijaitsee hieman "pinnempana" kun taas oikea sijaitsee syvemmällä vatsassa, kts kuva alla, oikea lisämunuainen nro 53 ja vasen nro 51.

Kuva: http://www.enlightened-ferret.com
Lisämunuaisten tarkoitus on hormonituotanto ja ne muodostuvat lisämunuaisytimestä sekä lisämunuaiskuoresta. Ydin tuottaa adrenaliinia ja nonadrenaliinia, kuori taas glukokortikosteroideja, androgeenia ja mineraalikosteroideja. Glukokortikosteroidit säätelevät verensokeritasoa, androgeeni on maskuliinihormooni, joka on tarpeellinen lihasmassan säilyttämiseksi ja mineraalikosteroidit taas säätelevät kehon suola ja /tai nestetasapainoa. Näiden lisäksi lisämunuaiset tuottavat vielä lukemattomia muita hormooneja.

Kun fretti steriloidaan/kastroidaan, niiden hormonitoiminta loppuu. Varsinkin nuori fretti tarvitsee näitä hormoneja kasvuunsa ja tästä johtuen lisämunuaiset yrittävät tuottaa kehoon riittäviä hormoneja. Tavallaan voisi sanoa, että lisämunuaiset joutuvat käymään ylikierroksilla. Tämä taas johtaa siihen, että fretille saattaa myöhemmällä iällä ilmestyä lisämunuaisiin pienen pieniä kasvaimia sekä lisämunuaiset voivat suurentua. Nämä kasvaimet ja suurentuma ovat lisämunuaisongelmien taustalla. Kasvaimet voivat olla joko hyvälaatuisia tai pahanlaatuisia, jälkimmäisessä yleensä kasvaimia havaitaan ajan kanssa myös muualla sisäelimissä. Koska ei voi tietää johtuvatko fretin ongelmat laajenemisesta vai kasvaimista, voidaan puhua lisämunuaisten ongelmista.

Koska molemmat lisämunuaisten osat fretillä voivat kärsiä lisämunuaisten ongelmista, voivat oireet vaihdella frettikohtaisesti hyvinkin paljon. Oikeastaan vasta karvanlähtö yleensä kohdentaa sairauden lisämunuaisiin. Taudin oireisiin kuuluvat karvanlähtö varsinkin hännästä, takajaloista sekä kyljistä. Ennen puhuttiin freteillä kesäisin esiintyvästä ns. rankahännästä vaarattomana, hormonitoimintaan liittyvänä ilmiönä. Nykyään monet ovat tulleet siihen tulokseen, että rankahäntäisyys leikatulla fretillä viittaa tuleviin lisämunuaisongelmiin. Miksi karva sitten ohenee juuri kesällä? Luonnollisen valon määrä Suomessa lisääntyy keväällä, joka stimuloi lisämunuaisia käymään ylikierroksilla, jolloin ne erittävät hormooneita liikaa. Optimaalinen tilanne freteille olisi vuoden ympäri viettää 14 tuntia pimeässä ja loput luonnonvalossa. Täällä pohjolassa se vain on hyvin hankala järjestää monessakin kodissa, talvella fretit saavat liikaa keinovaloa ja kesällä luonnonvaloa. Monet, jotka omistavat frettihuoneen, ovat hankkineet sinne pimennysverhot, joilla voidaan kesälläkin luoda freteille riittävä pimeys. Naarailla esiintyy myös vulvan turpoamista kuten kiimassa, vaikka naaras olisi steriloitu, uroksilla taas saattaa esiintyä kiimakäyttäytymistä, kuten aggressiivisuutta, merkkailua, uros voi yrittää astua muita frettejä sekä eturauhanen voi olla laajentunut (vaikeuttaa fretin virtsaamista). Molemmilla esiintyy ihon ohenemista, lihaskatoa, kutinaa, lisäätynyttä juomista ja virtsaamista sekä osteoporoosia.

Kuva: http://all-about-ferrets.net/
Rankahäntä
Kuva: http://www.threeshiresferretrescueandwelfare.co.uk

Fretti voi myös menettää kokonaan turkkinsa
Kuva: http://www.threeshiresferretrescueandwelfare.co.uk


Suomessa lisämunuaisongelmia ei voi todentaa verikokeella, vaan ne lähetetään rapakon taakse Tenneseehen (USA). Verikoekaan ei aina ole paikkansa pitävä, varsinkin taudin alkupuolella lisämunuaisongelmat eivät välttämättä vielä näy verikokeessa. Joskus käytetään ultraääntä kun etsitään lisämunuaisten ongelmia, mutta yleensä vain n. 50 % tutkimuksista lisämunaisten ongelmat ovat havaittavissa ultraäänitutkimuksessa. Nykyään yleisempi käytäntö taudin toteamiseen on omistajan kertomat ja myös eläinlääkärin toteamat oireet, joiden perusteella sitten lähdetään frettiä suoraan hoitamaan.

Ennen hoitoina käytettiin leikkausta sekä pistoksia. Nykyään oman käsitykseni mukaan ei juuri muita hoitoja käytetä kuin Suprelorin-implanttia. Itselläni on kokemuksia lisämunuaisongelmaisesta fretistä kaksin kappalein ja molempia hoidettiin/hoidetaan implantin avulla. Monelle on varmasti implantin nimi tuttu ja se on täysin sama implantti jota käytetään freteillä kemialliseen kastraatioon/sterilisaatioon. Mihin sitten perustuu implantin vaikutus lisämunuaisongelmien hoidossa? Impantti vähentää sukupuolihormoonien tuotantoa ja näin ollen lisämunuaiset eivät tuota enää "ylimääräistä" hormoonia. Implantti ei siis paranna sairautta, mutta sen avulla fretti voi saada lisävuosia, koska tauti hidastuu. Kasvaimet ja laajentumat ovat edelleen olemassa, mutta oireet helpottavat. Jos kuitenkin kyseessä on pahanlaatuinen kasvain, implantin laitosta ei ole vastaavaa hyötyä kuin hyvänlaatuisissa kasvaimissa ja suurentumissa.

Meillä on siis hoidettu Mimmiä ja Peikkoa implantilla. Mimmin oireet olivat laihtuminen, lihasmassan katoaminen, karvan ohentuminen hännästä ja pepun päältä, karva ei vaihtunut normaaliin talvikarvaan sekä väsyneisyys. Mimmille implantti toimi hyvin ja neiti sai melkein kaksi vuotta lisäaikaa. Tällä hetkellä Peikolla on myös implantti. Peikon käytös muuttui viime kesänä aggressiiviseksi, se yritti alistaa minua sekä muita frettejä, hännästä lähti karvat ja lihasmassa alkoi kadota. Vaikka Peikko tuolloin oli vasta 3-vuotias, päädyimme laittamaan implantin näinkin vähäisten oireiden perusteella. Implantista ei ole mitään haittaa ja mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä vanhemmaksi fretti voi selviytyä.

Loppuyhteenvetona todettakoon, että suosittelen kaikille lämpimästi fretin implantoitia kastroinnin/steriloinni sijaan. Tämä ei vaikuta pelkästään tuleviin lisämunuaisongelmiin vaan antaa fretille mahdollisuuden kehittyä rauhassa ja kasvaa terveenä.

2 kommenttia: