sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Frettien raakaruokinta

Nykyään yhä useampi ja useampi fretinomistaja ruokkii rakkaitaan raakaruoalla. Mikä on todella hyvä, mutta yhä useammin törmää tapauksiin, joissa ei ole hajuakaan siitä, millainen fretin ruokavalio oikeasti pitäisi raakaruokinnalla olla. Räikeimpinä juttuina voin kertoa, että syötetään esimerkiksi pelkkää kaupan lihahyllystä saatavaa kananfileesuikaletta tms. ja puhutaan kuinka se oma fretti nyt barffaa. Tuossa fileesuikaleessa ei ole paskankaan vertaa ravintoaineita mitä fretti tarvitsee. Jos ei ole tietoa eikä taitoa, silloin kyllä kannattaa ennemmin turvautua hyvälaatuiseen nappulaan kuin lähteä leikkimään raakaruokinnan kanssa. Tiedän, että suomenkielistä tietoa raakaruokinnasta on vielä hyvin vähän saatavilla, mutta kokeneilta harrastajilta, kuten itseltä, löytyy tietokoneen kätköistä asiasta paljon tietoa. Itselläni on myös paljon artikkeleita ihan paperisessa muodossa, joita silloin tällöin tavaan, jotta asiat pysyy muistissa. Jos siis olet siirtymässä raakaruokintaan fretin kanssa tai jo raakaruokit frettiäsi raa'alla, kannattaa varmistaa ruokinnan oikeanperäisyys. Myös keskustelupalstoilta löytyy jo jonkinverran tietoa, suosittelen kuitenkin ottamaan yhteyttä johonkin kokeneeseen harrastajaan, joka voi opastaa alkuun raakaruokinnassa. Me autamme kyllä mielellämme.

Jos lähdetään ajattelemaan raakaruokintaa luonnonmukaisena tapana ruokkia frettiänsä, kannattaa ensimmäisenä ajatella mitä fretti söisi luonnossa. Siellähän fretin suuhun eksyisi erilaisia lintuja, kaneja, lintujen munia yms. kokonaisia eläimiä. Tästä on hyvä lähteä sitten miettimään mitä fretin lautasella tulee olla ja missä suhteessa. Fretin tulisi saada raakaruoastaan kaikki ne osat mitä myös kokonaisessa eläimessä on. Koska tästä postauksesta tulisi miljoonan kilometrin mittainen, käsittelen raakaruokinnan osapostauksina kuten myös olen tehnyt sairauksien kohdalla.

Tässä ensimmäisessä teksissä käsittelen sitä, mitä lihoja yms. fretin raakaruokinnassa tulisi käyttää. Fretin ruokavalio siis tulisi koostua seuraavista:

Broileri, kaikki ruhon osat. Ehkäpä pääasiallisena kaulat, siivet, sisäelimet, rasva ja erilaiset jauhetut lihat. Voidaan antaa myös kokonaisena, lähinnä raakaruokinnassa annetaan n. päivän vanhoja tipuja.
Maukas kanankaulat

Maukas broilerin jauheliha

Maukas broilerin siivet
Maukas broilerin sisäelinseos






Maukas broilerin sydämet

Kalkkuna, voi syöttää kaikkia osia, mutta lähinnä kaulat, siivet, sisäelimet ja jauhetut lihat.

Maukas Kalkkunajauheliha
Kalkkunankaulat










Jäniseläimet kuten kanit, kaikki ruhonosat käy, useat harrastajat syöttävät jäniseläimet kokonaisena.

Nyljetty kani


Lammas, noin kaksi kertaa viikossa korkeintaan. Freteille sopivat itse liha, sisäelimet sekä rasva. Lampaanluut ovat liian isoja annettavaksi freteille
Lampaanrasvaa

Nauta ja muut suuret eläimet (hirvi, peura, poro) korkeintaan kerran viikossa. Samoin kuin lampaassa, luut liian isoja annettavaksi eli pääsääntöisesti käytetään, lihaa, rasvaa ja sisäelimiä.

Possua ei suositella osaksi fretin raakaruokintaa. Se on huonosti sulavaa sekä nostaa fretin munuaisarvoja.

Kala sisältää hyviä rasvoja ja sitä suositellaan annettavaksi n. kerran viikossa. Kala kuitenkin vahvistaa fretin ominaishajua sekä ulosteiden hajua, joten kalan määrä kannattaa pitää pienenä.
Maukas Lohi, jauhettu

Hyönteisiä, kuten sirkkoja ja toukkia voi myös antaa fretille.

Kasviksia pieninä määrinä esim. oraita ja marjoja.


Lisäravinteina raakaruokinnassa käytetään vaihtelevasti seuraavia, riippuen esim. fretin iästä:
Merilevä, loistava kivennäis- ja hivenaineiden lähde.
Meillä käytetään merilevänä Spirulinaa, koska se on hienojakoisin merilevä mitä olen löytänyt

Oluthiiva, sisältää erityisesti B-ryhmän vitamiineja
Oluthiivana tämä Valioravinnon tuote. Löytyy jokaisesta luontaistuotekaupasta

Valkosipuli, ehkäisee loistartuntoja, lisää vastustuskykyä ja edistää ruoansulatusta
Valioravinnon nestemäinen valkosipuli, joka sopii myös lemmikeille. Lähes hajuton ja kelpaa nirsoimmallekin fretille

Öljyt: Vehnänalkioöljy, kylmäpuristettu pellavansiemenöljy, lohiöljy, kylmäpuristettu auringonkukkaöljy, sisältävät hyviä rasvoja

Jauhettu kananmunankuori: Erinomainen kalsiuminlähde

Nokkostabletit: Samoin hyvä kalsiuminlähde

Keltuainen: Rasvarikas, sisältää hyviä rasvoja

Lähteet: www.mustijamirri.fi
www.kennelrehu.fi
www.valioravinto.fi
www.vogel.fi
www.rainbow.fi
http://cocovishop.com/fi-wp/

Seuraavan kerran jatkan aiheesta mitä annetaan ja minkä verran. Kuinka rakennetaan tasapainoinen raakaruokinta :)







9 kommenttia:

  1. Ihanaa että ihmiset tekevät näitä raakaruokapostauksia! Itse haluaisin aloittaa kokonaan raa'alla nyt keväällä ja olen yrittänyt tietoa kahmia nyt jo jonkun aikaa. Vielä mennään sillä että lihaa on jokapäivä tarjolla jonkinmoista, mutta nappula on myös esillä että saa kaiken tarvittavan. Noista lisäravinteista olisi kiva tietää se että kuinka paljon sitä annetaan per fretti. :) Innolla odotan lisää tietoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavassa postauksessa onkin sitten juttua paljonko mitäkin annetaan :) Eikä tosiaan kun siihen rytmiin pääsee, raakaruokinta ole mitään ihmetiedettä.

      Poista
  2. Samoin täällä odotetaan lisää tietoa. :) Mietin vain että voikohan freteille antaa sitä lähinnä hevosille (+muillekin eläimille) tarkoitettua kylmäpuristettua pellavasiemen öljyä. Tilasin Vauhti-Raksulta tätä, ja se oli ainoaa mitä siellä myytiin pellavaöljyä. Mutta se on iso litran purkki ja merkkinä Biofarm Black Horse. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos se on puhdasta kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä niin toki se käy :)

      Poista
    2. Joo, se on 100% kylmäpuristettua pellavasiemen öljy. :)

      Poista
  3. Moikka Marjo päätin antaa sulle haasteen !
    Tuossa linkki ----> http://siirintimantit.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Täällä kanssa odotellaan mielenkiinnolla näitä postauksia :)
    http://friianblog.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. moikka! jos ruokkii frettiä pääsääntösesti nappuloilla ja antaa pari krt viikossa raakaa niin mitä kannattaa antaa?:) vai onko suotavaa vaihdella tuotteita välillä kanaa, toisella viikolla lammasta yms.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Kannattaa suosia lihaisia luita kuten kanansiipiä, kauloja ja selkärankoja. Nämä edistävät parhaiten suun terveyttä, joka osittaisessa raakaruokinnassa on se tärkein. Kannattaa myös muistaa antaa kerran viikossa kananmunankeltuainen, tästä frettisi saa hyviä rasvoja. Mössöruoista sekaruokinnalla oleva fretti ei hyödy niin paljon kuin lihaisista luista.

      Poista