Flunssainen tervehdys lukijat!
Syysflunssa on saapunut taloon. Kaikki näädät ovat enemmän tai vähemmän tukkoisia ja nurkista kuuluu aivastelua sekä niiskutusta. Ruoka ja vesi kuitenkin maittaa, joten huolestua ei vielä ainakaan tarvitse.
Sitten otsikon asiaan. Olen aina seuraillut hyvin tiiviisti frettien myynti-ilmoituksia. Nyt tänä vuonna kodinvaihtajia on ollut enemmän kuin koskaan. On tapauksia, jossa pentu ei ole ehtinyt olla uudessa kodissa kuin päiviä/viikkoja ja on jo myynnissä. Monta kyyneltä olen vuodattanut miettiessäni näitä kodinvaihtajia. Olen myös tuntenut uskomatonta vihaa ja raivoa sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka hankkivat frettinsä hetken mielijohteesta. Niskakarvani ovat nousseet pystyyn kun opastuksesta huolimatta ihmiset pätyyvät ottamaan pimeän pennun, joka aika varmasti on kotoisin pentutehtaasta. Tunnen välillä suunnatonta turhautumista ja voimattomuutta taistellessani tällaisia tuulimyllyjä vastaan. Sydän vuotaa verta, kun saa lukea myynti-ilmoituksia samoista freteistä uudelleen ja uudelleen, mutta valitettavasti kaikkia en minäkään voi pelastaa :( Haluaisinkin nyt herätellä ihmisiä miettimään fretin hankintaan liittyviä asioita.
Kun aletaan miettimään fretin hankintaa, ensimmäisenä tulisi tietenkin tutustua lajiin. Mielestäni parasta olisi, jos frettiä harkitseva menisi käymään kokeneen frettiomistajan luona. Siellä näkisi oikeasti, millaisista otuksista on kyse ja miten elämä sujuu kotona frettien kanssa. Samalla myös ilmenisi mahdollinen allergia. Vierailuja saisi olla useampiakin, yksi tutustumiskerta kun on vasta pintaraapaisu. Netti on pullollaan fretteihin liittyvää asiaa, näistä kannattaa imeä itseensä kaikki mahdollinen tieto.
Mieti onko sinulla aikaa ja rahaa fretille. Fretti on hyvin sosiaalinen eläin ja sen tulisi saada olla mukana kodin normaaleissa toimissa. Jos sinulla ei riitä aikaa tai intoa viettämään muutamaa tuntia päivästä fretin kanssa, se ei ehkä ole sopiva eläin juuri sinulle. Fretti ei missään nimessä ole häkkieläin! Fretti on onnellinen silloin, kun se saa elää vapaasti kodissa, joka on muokattu sille turvalliseksi. Oletko valmis laittamaan aikaa ja rahaa siihen, että saat kodistasi frettiturvallisen? Nämä uteliaat ja kekseliäät otukset kun tutkivat varmasti joka paikan kodistasi. Oletko esimerkiksi valmis luopumaan viherkasveistasi ja kukistasi? Fretit varmasti kaivavat kasvisi ruukuistaan ylös. Myös muiden perheenjäsenten mielipiteet tulee ottaa huomioon, koska fretti on koko perheen lemmikki. Ja oletko valmis kohtaamaan tällaisen näyn tullessasi kotiin kaupasta?
Taloudellinen tilanne kannattaa ottaa myös huomioon frettiä hankkiessa. Fretit ovat valitettavasti herkkiä sairastumaan ja yleensä eläimen sairastuminen tulee kalliiksi. Itse voin kertoa, että olen kantanut useamman tuhat euroa paikalliselle eläinklinikalle. Parhaimpina vuosina eläinlääkärikulut 2 vuodelta olivat n.2500 euroa. Tuo summa kertyi oikeastaan vain yhden fretin sairastelusta. Kulut eivät siis jää pelkästään pennun ja tarvikkeiden ostamiseen menevään rahaan.
Mieti elämääsi eteenpäin. Mitä olet suunnitellut tekeväsi seuraavan 6-8 vuoden aikana? Onko edessä ehkä opiskelemaan lähtö, perheen perustaminen tai muu suuri muutos? Kaikkiin elämän käänteisiin ei tietenkään voi varautua. Kysy itseltäsi millaisessa tilanteessa olisit valmis luopumaan fretistäsi. Itse olen pohtinut, että ainoat tilanteet, jossa olisin valmis freteistäni luopumaan on kuolema ja niin vakava sairastuminen, etten voisi tarjota näädilleni enää perustarpeita. Jos olet lähdössä opiskelemaan, miten voit järjestää asumisen? Moniin opiskelija-asuntoihin kun eläimiä ei saa tuoda. Perheen perustaminen on suuri elämänmullistus. Vauvan syntymä on yksi yleisimmistä syistä luopua fretistä. Jos suunnitelmissa on perheenlisäys tulevaisuudessa, pystytkö järjestämään asumisjärjestelyt ja aikasi niin, että myös fretti mahtuu asumaan samassa taloudessa. Entäs jos parisuhteesi päättyisi? Jaksaisitko huolehtia eläimestä yksin? Jos tapaisit elämäsi miehen/naisen ja tämä ei hyväksyisi lemmikkejäsi tai olisi vaikka niille pahasti allerginen, jaksaisitko odottaa yhteenmuuttamista niin kauan, että frettisi siirtyy vehreämmille putputusmaille? Miten kävisi, jos joutuisit muuttamaan pienempään asuntoon? Nämä kaikki asiat on sellaisia joihin kannattaa syventyä ennen fretin hankintaa. Elämä tuo mukanaan muutoksia ja ymmärrän, että joskus on parempi luopua lemmikistä sen omaksi parhaaksi. Kuitenkin eläimen hankintaa pitää miettiä monelta kannalta ja eläintä ei koskaan! tule hankkia hetken mielijohteesta tai vain siksi kun se on niin söpö.
Sitten kun olet varma siitä, että fretti on sopiva lemmikki sinulle ota yhteyttä luotettavaan frettikasvattajaan. Suomen frettiliiton hyväksymät kasvattajat löytyvät viereisistä linkeistä ja kannattaa tutustua myös Suomen frettiliiton sivuihin. Fretti kannattaa AINA hankkia liiton hyväksymältä kasvattajalta. Kun otat pentusi liiton kasvattajalta, tiedät sen kasvaneen oikeanlaisessa ympäristössä. Pentu on tottunut käsittelyyn ja sen koulutus on jo aloitettu kasvattajan luona. Kokenut kasvattaja osaa valikoida pentueesta sellaisen pennun, joka sopii ensimmäistä frettiä hankkivalle. Liiton hyväksymä kasvattaja myös oikeasti on valmis auttamaan koko fretin eliniän ajan jos ongelmia tai kysyttävää ilmenee. Varaudu kuitenkin siihen, että oikean pennun saaminen voi kestää kauankin. Kasvattajilla saattaa olla jopa vuoden mittainen jonotuslista. Älä hätäile ja osta epämääräisistä oloista kotoisin olevaa pentua. Nämä pennut ovat yleensä kotoisin pentutehtaista ja heitä ei kiinnosta eläimen hyvinvointi pätkääkään. Pahimmassa tapauksessa tällaisen pennun hankinta kostautuu eläinlääkärikuluina sekä tietysti omistajan pahana mielenä kun oma lemmikki sairastaa. Lisäksi pentutehtailu ei tule koskaan loppumaan, jos ihmiset ostavat näitä pentuja ja näin ollen tukevat tehtaiden toimintaa. Malta siis mielesi ja odottele rauhassa omaa pentuasi viralliselta kasvattajalta :) Tästä linkistä löytyy frettiliiton pennun osto-opas http://frettiliitto.fi/page33.php
Fretit ovat ihania, suloisia, söpöjä ja hurmaavia. Mutta ne osaavat olla myös rasittavia, ärsyttäviä, hermoja raastavia ja melkoisia tuholaisia. Harkitkaa siis todella tarkkaan fretin hankintaa ja kerätkää riittävästi tietoa jotta tiedätte millainen peto kotiinne on muuttamassa.
Tällaista kevyttä tekstiä tällä kertaa, seuraavalla kerralla upotan sanaisen hampaani muihin mieltä askarruttaviin asioihin :)
maanantai 17. lokakuuta 2011
lauantai 15. lokakuuta 2011
Tervetuloa blogiin!
Mielessäni on jo pitkään hautunut ajatus oman karvaisen blogin pitämisestä. Bloggaaminen tuntuu nykyään olevan melkoinen muoti-ilmiö ja helppo tapa jakaa ajatuksiaan muille ihmisille. Koen, että minulla on paljon sanottavaa ja kerrottavaa näistä karvaisista kavereista joita freteiksi kutsutaan.
Aluksi hieman taustaa. Olen siis 28 vuotias nainen Savosta. Ensimmäinen fretti minulle tuli vuonna 2003 ja siitä koko frettihulluus sai alkunsa. Olin miettinyt jo pidempään oman lemmikin hankkimista, mutta allergiat olivat rajoitteena. Talvella 2003 törmäsin sitten netissä frettiaiheiseen foorumiin. Siitä alkoi lajin tutkiminen ja armoton opiskelu fretin hoidosta, sairauksista ja kouluttamisesta. Kun sitten huhtikuussa näin ilmoituksen myytävistä fretinpennuista, päätin ottaa myyjään yhteyttä. Sovittiin, että voin hakea oman pennun toukokuun loppupuolella kun lapsoset ovat luovutusikäisiä. Toukukuun lopussa Mimmi sitten saapui kotiin ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä :)
Kerronpa nyt hieman meidän freteistä. Puhun monikossa, koska oman hulluuteni jakaa myös aviomieheni.
Mimmi oli syntynyt 16.03.2003 Etelä-Suomessa eräällä kasvattajalla. Tuo pieni käärö mahtui minun kämmenelle kun hain sen toukokuun lopussa kotiin. 1200 kilometriä ja 18 tuntia meni reissuun ja sekä uusi omistaja että pieni pentu olivat aivan poikki. Mimmillä ei ollut nimeä mielessä vielä valmiiksi, mutta matkalla ajattelin, että onhan aikamoinen Mimmi. Niin pikkuinen sai nimensä. Mimmi nukkui ikiuneen marraskuun 2. päivä 2010 ja jätti monta kaipaavaa ihmistä jälkeensä. Nuku unta rauhaisaa rakas pieni mummoni <3
Kuningatar Mimmi I kauneusunillaan
Vuosien varrella mietin monta kertaa toisen fretin hankkimista, mutta aika ei ikinä tuntunut olevan sopiva. Viisi vuotta elimme Mimmin kanssa kunnes vuonna 2008 aika alkoi olla oikea uudelle fretille. Talvella 2007-2008 istuin tunteja ja taas tunteja koneen ääressä ja etsin sitä oikeata frettikasvattajaa. Kunnes päädyin Riinan Näätälän sivuille ja voih, millaisia frettejä siellä sivuilla olikaan! Jos lempiväri on musta, voitte varmaan arvata, että olin ihan myyty näiden tummien frettien edessä. Otin kasvattajaan yhteyttä, täyttelin hänen kyselylomakkeen ja jäimme jännityksellä odottamaan vastausta. Pääsimme varauslistalle, nyt vain odottelisimme pentujen syntymää ja sitä, riittäisikö niistä omaa palleroa meille. 22.05. sain sitten sähköpostia, että pennut ovat syntyneet 20. päivä ja jos kaikki menee hyvin, yksi pennuista olisi meidän. Kaikki meni onneksi hyvin ja 14.7 aamuyöllä hyppäsin junaan ja matkustin Helsinkiin pentua hakemaan. Mikä rakkauspakkaus minua siellä odottikaan! Pieni,, musta nokinenä jolla oli maitoparta ja joka huusi koko ajan äidin ikäväänsä. Ei kun juna alle ja kohti kotia. Melkein koko matkan pikkuinen oli äänessä, hieman aina rauhoittui kun otti syliin nukkumaan. Oli jo iltayö kun pääsimme kotiin ja se yö menikin valvoessa kun pikkuisella oli äitiä kova ikävä. Nimeksi tuolle karhunpennulle tuli Peikko.
Näätälän Toa Lewa eli Peikko
Elimme vuotta 2010, kun mietimme seuraavan fretin hankintaa. Mimmillä alkoi jo ikä painaa ja emme halunneet Peikon jäävän yksin. Koska kodinvaihtajia oli alkanut ilmaantumaan valitettavan paljon, päätimme tarjota kodin mahdolliselle uuden kodin etsijälle. Vappuna huomasin vs-frettien foorumilla myynti-ilmoituksen 2 vuotta vanhasta pastelliuroksesta. Sovimme myyjän kanssa menevämme katsomaan poikaa ja selvisi että kotia etsi myös 9 kk vanha tarhalta haettu soopeliuros. Päätös syntyi äkkiä siitä, että molemmat muuttavat meille asumaan. 2. päivä toukokuuta Nuka ja Rosvo muuttivat meille. Nuka on ACH´s ferretsin kasvatti ja Rosvo on syntynyt turkistarhalla heinäkuussa 2009. Rosvolle olimme jo 3 koti sen lyhyen elämän aikana, joten ongelmia oli edessä. Niihin palaamme tulevissa kirjoituksissa.
Etualalla ACH´s Iceman eli Nuka ja takana Rosvo
Laumassa oli nyt 4 frettiä ja kaikki tulivat mitä parhaiten toimeen keskenään. Pojat olivat onnellisia leikkikavereistaan ja Mimmi tyytyi pitämään poikia ikeensä alla matriarkkamaisella otteellaan. Näin elelimme marraskuuhun 2010 asti. Mimmin kunto romahti loka-marraskuun vaihteessa ja marraskuun 2. päivä oli tehtävä elämäni ehkä raskain päätös. Mimmi nukkui pois eläinlääkärin vastaanotolla minun ja mieheni saattelemana 7 vuoden ja 7 kuukauden iässä. Peikko masentui Mimmin kuolemasta ja meni pitkään ennen kuin poika taas oli oma iloinen itsensä.
Marraskuun lopulla huomasin myynti-ilmoituksen saman vuoden keväällä syntyneestä frettipojasta, Poika oli muuttanut jo toiseen kotiinsa ja oli nyt siis vaihtamassa kolmanteen kotiin. Koska fretti asui vain tunnin ajomatkan päässä meistä, menimme katsomaan millainen tapaus siellä olisi myytävänä. Mosku paljastui oikein kiltiksi frettipojaksi ja päätimme antaa näätäherralle kodin. Joulukuun alussa Mosku sitten muutti meille ja jo muutaman viikon kuluttua kaikki pojat olivat ylimpiä ystävyksiä.
ACH´s Lilium Martagon eli Mosku
Kovin lyhyttä tästä taustakirjoituksesta ei saanut, kiitos kun jaksoit lukea loppuun asti. Jatkossa kirjoittelen lisää siitä, millaista elämä frettien kanssa on ollut, millaisiin tilanteiseen ja vastoinkäymisiin näätäkodissa törmäillään sekä tietysti tiukkaa asiaa freteistä yleisesti. Vastailen myös mielelläni lukijoita askarruttaviin kysymyksiin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)